Tocotrienol – zaskakujące oblicze witaminy E
Tocotrienole (związki należące wraz z Tocoferolami do rodziny witaminy E) po raz pierwszy odkryto w 1964 roku. Znacznie później, bo na przełomie lat 80-90 ubiegłego wieku potwierdzono ich niezwykłą zdolność obniżania poziomu cholesterolu w krwi oraz bardzo silne właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne (wielokrotnie silniejsze od Tocoferoli).
Wykazano również, że Tocoferole zakłócają dobroczynne, silne działanie Tocotrienoli blokując ich wchłanianie do komórek. Niestety w przyrodzie, w większości źródeł Tocotrienole współistnieją z Tocoferolami. Jedynym na świecie naturalnym źródłem czystych, aktywnych Tocotrienoli jest krzew Annatto, oleista roślina występująca w Ameryce Południowej. Stosunek procentowy Tocoferoli do Tocotrienoli w Annatto wynosi 0,1-99,9. Zatem można stwierdzić, że Annato jest rośliną wolną od Tocoferoli.