Tocotrienol – zaskakujące oblicze witaminy E

Tocotrienole (związki należące wraz  z Tocoferolami do rodziny witaminy E) po raz pierwszy odkryto w 1964 roku. Znacznie później, bo na przełomie lat 80-90 ubiegłego wieku potwierdzono ich niezwykłą zdolność obniżania poziomu cholesterolu w krwi oraz bardzo silne właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne (wielokrotnie silniejsze od Tocoferoli).

Wykazano również, że Tocoferole zakłócają dobroczynne, silne działanie Tocotrienoli blokując ich wchłanianie do komórek. Niestety w przyrodzie, w większości źródeł  Tocotrienole współistnieją z  Tocoferolami. Jedynym na świecie naturalnym źródłem czystych, aktywnych Tocotrienoli jest krzew Annatto, oleista roślina występująca w Ameryce Południowej. Stosunek procentowy Tocoferoli do Tocotrienoli w Annatto wynosi 0,1-99,9.  Zatem można stwierdzić, że Annato jest rośliną wolną od Tocoferoli.

Z uwagi na niezwykle silne zdolności do regeneracji uszkodzonych komórek, Tocotrienole stały się ważnym elementem w walce z wypadającymi włosami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.