Odpowiedzi dla forum “łysienie” na “Kafeterii”

W związku z nagminnym usuwaniem moich postów z forum “łysienie” na ” Kafeterii” wszystkie użytkowniczki tego forum tutaj znajdą odpowiedzi na swoje posty.

41 komentarzy

  1. Magda pisze:

    DO PANI TRYCHOLOG.Badania robilam tarczyca wporzadku hormony testosteron estrogen progesteron prolaktyna rowniez teraz zrobie caly kompleks badan ktory jest na pani blogu ale zauwazylam dzisiaj ze najmniej wlosow mam nad uszami nie sa to jeszcze calkowite place ale jak tak dalej bedzie to do tego dojdzie ogolnie wlosy wypadaja mi na calej glowie ale nad uszami najbardziej wlosy nowe odrastaja bo widac dluzszy meszek ale jednak jest cos nie tak a aplicorte e nic nie pomaga wlosy jak wypadaly tak wypadaja co PANI o tym sadzi na co to moze wskazywac .. ? prosze o POMOC Dodam jeszcze ze mam pare wloskow na brzuchu nad pepkiem wyglada mi to na hirsutyzm ale testosteron mam wporzadku ale jakies dwa lata temu mialam problem z tradzikiem i dermatolog mi przepisala antykoncepcje( bez badan )stwierdzila ze to zespol policystycznych jajnikow bralam te tabletki jakis niecaly rok po tradziku ani sladu ale wlosy nadal wypadaja. Mam nadzieje ze teraz pani mi powie przypuszczalnie na co to wszystko moze wskazywac ???

    1. Ilona pisze:

      Było robione dheas i 17ohp? Jeżeli jest wszystko ok z hormonami to bez pooglądaia skóry głowy ciężko cokolwiek powiedzieć.

      1. Magda pisze:

        Nie nie bylo za 3 tyg wracam do karaju i zrobie dziekuje pani za odpowiedz.

      2. Magda pisze:

        Do pani Trycholog dzisiaj odebralam wyniki badan robione one byly w trzecim dniu cyklu
        LH wynosi 4.32 mlU/ml
        FSH wynosi 7.15 mlU/ml
        Estradiol 57,64 pg/ml
        tarczyca i wszystkie inne wyniki w normie ale
        wit.B12 wynik w surowicy wynosi 105 pg/ml a min to 187-883
        i w morfologi z jednym wynikiem jest cos nie tak
        RDW-CV wynosi 12,1% a min to 12,5-14,5
        prosze o pomoc czy te wyniki hormonalne sa w normie ???? I na co wskazuja te wyniki ?? dodam jeszcze ze DHEA-S tez jest w normie natomiast czekam jeszcze na wyniki 3 pozostalych hormonow.

        1. Ilona pisze:

          Za mało B12. Ferrytyna była w normie prawda? Jak będzie reszta wyników proszę napisać.

          1. Magda pisze:

            Pani TRYCHOLOG.Dzisiaj odebralam trzy pozostale wyniki jak juz pisalam byly robione w trzecim dniu cyklu,tamte wyniki wszystkie wporzadku oprocz niedoboru witaminy b12 natomiast teraz te wyniki chyba tez sa nie tak moze mi pani powiedziec na co one wskazuja i co mam dalej robic ??
            A to wyniki:
            androstendion : 4,65
            17 OH progesteron 0,87
            wolny testosteron 1,70

          2. Ilona pisze:

            Androstendion nieznacznie podwyższony. Było robione USG jajników?

  2. Magda pisze:

    Nie nie robilam a czy to konieczne ?Dodam ze wlosy mi sie przetluszczaja .. myje je co 2 dzien i nad pepkiem mam pare wloskow.Czy moze pani mi cos powiedziec na co to wskazuje ?

  3. Magda pisze:

    Dodam jeszcze ze miesiaczki mam regularne co 28dni i nie mam zadnych problemow jzeli chodzi o to .

  4. Magda pisze:

    Tak bylo i wyniki sa w normie.A czy witamina b12 mogla spowodowac znaczna utrate wlosow??? tzn stracilam na polowie gestosci, ale odrastac wlosy odrastaja zadnych przeswitow nie mam ale czuje ze mam ich o polowe mniej.

    1. Ilona pisze:

      Może to być wit b12, ale może to być również podwyższony poziom androgenów. Nie widzę wyników DHEAs. To jest dość istotne. Natomiast dobrze byłoby jeszcze przy okazji zrobić to usg. Trzeba będzie włączyć suplementację witamin i ustawić leczenie hormonalne u endokrynologa.

      1. Magda pisze:

        Dziekuje za odpowiedz.
        Dheas :225,4
        OB: 10
        CRP: 1,0
        pozostale wyniki napisalam chyba pani juz w innym poscie.
        wszystkie wyniki w normnie jedynie witamina b12 i androstendion nie.

      2. Magda pisze:

        A czy pani mysli ze to moze byc lysienie androgenowe ?tak jak pisalam wlosy odrastaja ale mam ich o polowe mniej, nie mam zadnych placow naszczescie.

        1. Ilona pisze:

          Żeby móc postawić diagnozę musiałabym Panią zobaczyć. Myślę, że nie jest to androgenowe, ale na odległość to tylko moje gdybanie.

          1. Magda pisze:

            Rozumiem. A moze pani powiedziec w jakim pani miesce przyjmuje ?

  5. Monika088 pisze:

    Witam Pani trycholog. Moim problemem są oczywiście wypadające włosy. Byłam w lutym u Pani na konsultacji, po której zrobiłam szereg badań hormonalnych. Co wyszło niepokojąco to wysoka prolaktyna, którą zaczęłam leczyć, najpierw bromkiem, po którym leciały mi włosy jeszcze bardziej, więc zmieniłam lekarza jak i ek na norprolac, po którym również mi włosy lecą, chociaż teraz jakoś to ustąpiło, najgorzej jest po myciu włosy lecą okropnie, garściami!
    Dzisiaj byłam sprawdzić poziom prolaktyny i szok, miałam 112 a w ciągu 3 tygodni brania norprolac wynosi ona 6,39, wynik idealny! Ale włosy? lecą nadal.. zrobiłam także tarczycę, o to moje wyniki:
    TSH – 2,37 norma do 4,94
    ft3 – 3,06 (1,71-3,71)
    ft4 – 0,98 (0,70-1,48)
    Anti TPO – 0,00
    Anti tg dopiero będą za 2 tygodnie.

    Co Pani sądzi na temat tych wyników? kiedy robiłam wyniku pół roku temu, tsh wynosiło 1,65.

    Nie wiem czego mam się złapać, co badać. Zrobiłam badania androstendion, dheas, wolny testosteron – wyniki ideane, te wyniki Pani widziała na konsultacji i to potwierdziła.
    Robiłam także badania estradiolu, 17oh progesteron, lh i fsh, wszystkie w normie, aczkolwiek trzy ostatnie były robione w 8 diu cyklu i nie wiem czy te wyniki są miarodajne, wiem, że lh i fsh powinno się w 3 dniu cyklu.

    Co jeszcze.. miałam badanie ginekologiczne, wszystko w porządku. myślałam może o pcos ale zostało to wykluczone.

    Postanowiłam że jutro idę zrobić badania na elektrolity, cynk, miedz, witaminę b12 iferrytynę. Ale co dalej? co jeszcze może powodować u mnie takie wypadanie włosów? trwa to już prawie 2 lata i ie ma dnia bez wypadania włosa, mam też delikatne zakola, które Pani widziała, ale stwierdziła Pani, że to będzie wina hormonów. Zaczynam już co raz częściej podejrzewać, że to łysienie androgenowe.. proszę o jakąś radę 🙁 pozdrawiam, Monika.

  6. Magda pisze:

    Czy mogla by pani mi polecic co stosowac w przypadku łysienia telogenowego ?????Czy loxon jest dobrym rozwiazaniem ?

  7. Sylwia pisze:

    Proszę o pomoc, jakie badania powinnam zrobić, gdyż robią mi sie tzw. placki na czubku głowy, mam 36 kat, jak do tej pory brałam gelacet, siicę i vitapil, oczywiście nie wszystkie razem. Myję włosy zszamponem radical dodając olejek rycenowy. Nie wiem, co mam robić, bardzo proszę Panią o pomoc. Czy może mi Pani polecić jakieś wcieranie w głowę lub tabletki, po których zaczną mi rosnąć włosy. Jestem zdruzgotana

    1. Ilona pisze:

      Proszę zrobić badania tarczycy TSH, ft3, ft4, androstendion, prolaktyna, DHEAs. Do wcierania na początek oczyszczanie 1.1 Gestil Care, szampon do włosów wypadających 2.4, serum na łysienie 1.3.

  8. Monika pisze:

    Dobry wieczór,
    Od ponad 3 miesięcy garściami wypadają mi włosy. Stosowałam już różne suplementy diety (gelacet, revalid) , zużyłam 2 opakowania der cos aminexil oraz 1 butelke alpicort f. Bez rezultatu. Włosy dalej wypadają, na dodatek na środku pojawiły się prześwity…
    W maju miałam operację pod narkozą (laparoskopia). Ponadto jestem po operacji usunięcia jednego płata tarczycy.
    Zrobiłam badania hormonalne:
    Morfologia – lekko podwyższone RDW-SD (48,6fl), lekko podwyższone CRD-CV (15,2fl), lekko obniżone limfocyty (1,36tys/μl), lekko podwyższone eozyno file (5,1%), reszta w normie
    CRP <1,0 mg/l
    Białko całkowite – 65,4 g/l
    Witamina B12 – 541,00 pg/ml
    Prolaktyna – 441,4 mlU/l
    Wolny testosteron – 0,7 pg/mL
    TSH – 2,51 mIU/I
    TPO – 1,1 U/mL
    ANAscreen (p/c p/jądrowe) – 0,25
    DHEA-SO4 – 285,20 μg/dl
    Androstendion – 1,48 ng/ml

    Co mam robić? Proszę o jakąś radę, bo psychicznie coraz gorzej to znoszę i nie mam pomysłu co jeszcze mogę zrobić, żeby zatrzymać to wypadanie. Czy jest szansa, że włosy jeszcze odrosną?

    1. Ilona pisze:

      Prolaktyna jest na górnej granicy normy. Powodem może być tarczyca. Jakie leki Pai przyjmuje?

      1. Monika pisze:

        Mój problem z wypadającymi włosami trwa nadal. Do tej pory nie przyjmowałam żadnych leków na tarczycę. Od tygodnia biorę euthyrox 25, ale w zasadzie wymusiłam to na moim endokrynologu, bo on uważa, że nie ma takiej potrzeby. Od miesiąca biorę też żelazo z witaminą C oraz witaminę B12 i selen. Zaczęłam też stosować loxon 5% (tydzień temu). Na razie poprawy nie widać, a prześwity coraz większe…

      2. Monika pisze:

        Brałam też przez jakiś czas tabletki antykoncepcyjne yaz, ale nie było żadnej poprawy.

  9. monika pisze:

    Witam,
    szukam pomocy, gdyż łamią mi się włosy u nasady. W marcu zrobiłam sobie rekonstrukcję włosów preparatami
    K-Pak Joico ( od nasady po końce, kosmetyk miał kontakt ze skórą głowy). Po pewnym czasie włosy straciły elastyczność, sprężystość. Stały się cieńkie, kruche, sztywne i szorstkie. Mam wrażenie, że są sztuczne, przy dotykaniu aż skrzypią. To zrozumiałe, że włosy na które został zastosowany kosmetyk są zniszczone, suche i łamią się. Zastanawia mnie fakt, że włosy które od tego czasu urosły są również takie dziwne i kruszą się na wysokości od kliku mm do 1-2 cm od skóry głowy. Przed ułamaniem
    włosy w tym miejscu są b. szywne i suche, mają szary, nie siwy odcień, a po podrapaniu skóry głowy pojawią się dosłownie 1-2 płatków łupieżu suchego. Takich miejsc z ułamanymi włosami z każdym dniem jest coraz więcej. Obawiam się, że wkrótce to stanie się ze wszystkimi włosami. Sporadycznie jeszcze swędzi mnie skóra głowy. Bardzo pomogło mi Emolium – płyn fizjologiczny do suchej skóry głowy. Wcześniej świad był bardziej uciążliwy. Byłam u 3 różnych dermatologów, zdaniem których są to moje subiektywne odczucia, a na skórze głowy nie ma zmian . Jeden z dermatolog przepisał mi leki odczulające Xyzal i żel Flucinar oraz Merz Spezial. Wyniki badań hormonów (THS 3, FSH, LH) mam w normie. Nic mi nie dolega, moja dieta jest urozmaicona. Włosów od 3 m-cy nie farbuję. Wcześniej przez 20 lat farbowałam na blond i zawsze miałam gęste, grube, długie i zdrowe włosy. Stosuję oprócz suplementu diety, kosmetyki nawilżajązce włosy, ale nawet ampułki Kerastase Oleo Fusion mi nie pomagają.
    Będę wdzięczna za pomoc i wskazówki jak postępować dalej.
    Pozdrawiam
    Monika

    1. Ilona pisze:

      Należy zrobić badanie mykologiczne (grzybica strzygąca albo drobnozarodnikowa).

      1. monika pisze:

        Dzień dobry Pani Ilono,
        odebrałam dziś wynik badania mykologicznego i jest ujemny. Czy K-Pak Rekonstruktor Joico mógł osłabić mieszki włosowe w efekcie czego nowe włosy są cieńsze, kruche i łamią się? Czy w badaniu trychologicznym można rozróżnić włosy następowe od starych oraz ocenić stopień ukrwienia skóry głowy?
        Pozdrawiam
        Monika

        1. Ilona pisze:

          Szczerze mówiąc nie znam Joico ( nie jestem fryzjerem i nie wiem jak ten preparat zachowuje się na włosach). W badaniu trychologicznym można ocenić stan mieszków włosowych i stan naczyń krwionośnych ( wzorzec naczyniowy). Na jakim poziomie było TSH?

          1. monika pisze:

            Witam
            TSH 3 – 2,52 ulU/ml,
            K-Pak Rekonstruktor Joico to zestaw 19 aninokwasów,
            Czy wzorzec naczyniowy można określić precyzyjnie np. w % ?
            Czy włos ułamany można odróżnić od nowego?
            Jak skutecznie wzmocnić włosy?
            Pozdrawiam
            Monika

          2. monika pisze:

            Witam,
            TSH 2,51 ulU/ml,
            Joico K-Pak Rekonstruktor to zestaw 19 aminokwasów,
            Czy wzorze naczyniowy można określić precyzyjnie np. w %?
            Czy można rozróżnić włos ułamany od nowego?
            Jak skutecznie wzmocnić włosy?
            Pozdrawiam
            Monika

  10. monika pisze:

    Dzień dobry Pani Ilono,
    skład K-PAK RECONSTRUKOR JOICO jest następujący:
    deionized water,stearamidopropyl dimethylamine, mineral oil, glycol stearate, peg-8 distearate, sodium chloride, ceteth-2,hydrolyzed human hair keratin, (quadramine complex), laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed human hair keratin, mystril myristate,citric acid, sorbic acid, cetyl alcohol, carthamus tinctorius(safflower)oil, hydrolyzed yeast,aloe bardensis leaf juice, keratin amino acids, methyl paraben, propylparaben.
    Czy któryś ze składników mógł osłabić lub uszkodzić mieszki włosowe? Co spowodowało, że 6 m-cy po zastosowaniu preparatu nowo rosnące włosy są osłabione, cieńki, odbarwione, suche, wręcz skrzypiące, jakby sztuczne przy dotykaniu i co mnie najbardziej martwi łamią się na wysokości od 0,5 do 1-2 cm? Jak mogę ten proces zatrzymać? Od pół roku biorę Merz Spezial, stosuję różne profesjonalne kosmetyki fryzjerskie (Loreal, Kerastase)o działaniu regenerująco-nawilżającym, dodatkowo włosy regularnie olejuję oraz wspomagam ampułkami Seboradin z czarnej rzodkwi i wcierką Jantar a, włosy są w coraz gorszym stanie.
    Jestem załamana i bardzo liczę na Pani pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie
    Monika

    1. Ilona pisze:

      Ze składu wynika, że kuracja nie powinna wpłynąć aż tak na mieszek włosowy. Przyczyna może tkwić gdzie indziej.

  11. slesna pisze:

    Witam.Bardzo proszę o pomoc.Mój 7 letni syn ma stwierdzoną grzybicę woszczynową. Do tej pory używaliśmy oliprox spray i szampon kelual ds. Poprawy brak, w tej chwili bierze lamisil w tabletkach. Będziemy musieli wziąć drugą serię tego leku, bo nie ma żadnych efektów. włosy pojedynczo wypadają. Boję się, że włosy wypadną i nie odrosną. Proszę o pomoc, bo jestem zrozpaczona

    1. Ilona pisze:

      Mogę jedynie zaproponować dodatkowo (równolegle do leczenia farmakologicznego) działanie kosmetyczne polegające na stosowaniu szamponu i maski przeciwłupieżowej firmy Gestil Care( preparaty działają ograniczająco na rozwój mikroflory skóry głowy i delikatnie przeciwgrzybiczo) oraz stosowanie lotionu mocno nawilżającego 1.5 na podrażnioną grzybem skórę.

  12. Ula pisze:

    Szanowna Pani Ilono. Zdecydowałam się do Pani napisać, bo pomogła Pani już wielu kobietom borykającym się z problemem łysienia. Mam 27 lat. Z nadmiernym wypadaniem włosów walczę od jakichś 12 lat. Korzystałam z pomocy kilku trychologów i dermatologów, ale żaden nie był na tyle konkretny, żeby zlecić jakiekolwiek badania. Od lat stosuję Loxon 2%, przez jakiś czas używałam także Alpicortu i Alpicortu F oraz leku robionego z pilokarpiną. Miałam robioną mezoterapię, karboksyterpię i naświetlanie laserem. Żaden z preparatów ani zabiegów nie poprawił sytuacji. Włosy wypadają całymi garściami, a pojawiający się odrost jest coraz słabszy. Włosów najmniej jest przy linii czoła i nad uszami. Skóra głowy pokryta jest łuską, a jednocześnie włosy szybko się przetłuszczają (być może to lata wcierania alkoholowych wcierek typu loxon i innych, ziołowych).
    Wyniki badań wyglądają następująco:
    morfologia, żelazo i ferrytyna w normie
    hormony tarczycy: TSH, FT3, FT4, Anty-TPO w normie
    hormony płciowe w 21 dniu cyklu: prolaktyna 54,1 (norma do 23,3), androstendion 4,42 (norma do 3,30), testosteron 70,72 (norma do 48,10).
    Czekam jeszcze na wyniki DHT i prolaktyny po obciążeniu.
    Czy na podstawie tych wyników można zaproponować jakieś metody leczenia? Jakie jeszcze potrzebne będą badania, żeby potwierdzić lub wykluczyć łysienie androgenowe?

    1. Ilona pisze:

      Dzień dobry, proszę podać wynik tsh i ile było ferrytyny. Trzeba zrobić w 3 dniu cyklu: androstendion, testosteron wolny, prolaktyna, DHEAs, estradiol, LH, FSH, 17 ohp, oprócz tego trzeba oznaczyć poziom wit D3.

  13. Gosia pisze:

    Dzień dobry. Pani Ilono, zwracam się do Pani z prośbą o interpretację wyniku trichoscanu (w gabinecie nazwano to trichoscopią).
    Nie jestem pewna, czy zostało przeprowadzone poprawnie. Włosów nie wygolono całkowicie (i na malutkim obszarze) a badanie zrobiono niecałą dobę od wygolenia. Włosy były myte przed badaniem.

    Area: 0,903cm2
    Hair count: 222
    Hair density: 245,6/cm2
    Density vellus: 79,7/cm2
    Density terminal: 141,7/cm2
    Follicular units:128

    Pod spodem wykresy kołowe:

    Telogen 57,5% Anagen 42,5%
    Terminal 64% Vellus 36 %

    Lekarka spojrzała, powiedziała, że spodziewała się gorszego wyniku i kazała od razu robić mezoterapię osoczem.

    Na pytanie czy to androgenowe, powiedziała, że tak, ale nie rozwijała tematu, tylko od razu chciała umawiać sięna mezo. Poleciła też brać jakiś nowy suplement diety – BELID 2 tabletki dziennie.

    Dodam, że z łysieniem borykam się już od ponad 10 lat. Zaczęło się od utraty brwi, co po paru latach powiązano z lekką niedoczynnością tarczycy., Hormony jednak nic nie zmieniły. Włosy cieniały i przerzedziły się na cały ciele, ale ponieważ na głowie zawsze były gęste, jeszcze dwa lata temu miałam ładne włosy, mimo iż zmiany były dla mnie widoczne. Najbardziej widoczne dla mnie było przerzedzenie nad uszami. OD dwóch lat jest coraz gorzej. ROk temu w biospsji skórnej stwierdzono przeciwciała toczniowe. Biorę lek na tocznia od grudnia.

    Czy te wyniki trichoscanu są miarodajne? Czy pokazują bezwzględnie androgenówkę i to w beznadziejnym stanie?

    1. Ilona pisze:

      Po pierwsze obecność przeciwciał (toczeń) jest przeciwwskazaniem do wykonania osocza bogatopłytkowego (można wyłysieć). Z tego co Pani pisze to nie jest AGA tylko przewlekły telogen rozlany spowodowany autoimmunoagresją. Konieczne będzie włączenie diety jak przy chorobach autoimmunologicznych.

      1. Gosia pisze:

        Bardzo dziękuję za opinię.
        Dla mnie też trochę dziwnie ta rozmowa wyglądała. Pani doktor powiedziała, że mezoterapia witaminowa nic nie da, bo moje łysienie nie jest spowodowane żadnym brakiem, zaś potem stwierdziła, że mezoterapia osoczem uzupełni skórę głowy o to, czego brakuje…

        Też ciągle się pocieszałam, że to telogen, szczególnie, że przerzedzenie jest na całej głowie, nie ma takiego ścieńczenia tylko na czubku głowy przy reszcie włosów normalnej, które widuję u niektórych. Tylko że teraz, w ciągu około dwóch lat jest już bardzo widoczne przerzedzenie, nad uszami tragedia. Przy lustrze w łazience stojąc pod lampą widzę z przodu skórę głowy.
        A co wskazywałoby w tych wynikach, że to telogen a nie androgenowe?
        Może Pani podać więcej informacji co do tej zalecanej diety?

        1. Ilona pisze:

          Za dużo zaburzeń jak na androgenowe. Jeżeli chodzi o dietę-trzeba znaleźć protokół autoimmunologiczny na toczeń.

  14. Zrozpaczona pisze:

    Witam pani Ilona proszę wręcz błagam o pomoc, otóż moja sytuacja jest następująca w 2016 w styczniu urodziłam po trzech miesiącach zaczęłam brać antykoncepcje dla matek karmiących,w czerwcu byłam u fryzjera co z czasem wyszło że włosy zaczęły się kruszyć,w maju 2017 stwierdzono łysienie plackowate.Zaczelam stosować Alpicort i Gelacet Plus, kuracje skończyłam w październiku. Byłam u dermatologa badania wszystkie idealne a ja nadal łysieje,są już prześwity i gdzie niegzdzie łyse placki. Lekarz przepisał 2 opakowania Loxon 5, później mam przejść na Loxon 2.Ale boję się że jeszcze trochę nie będzie co ratowac

    1. Ilona pisze:

      Na odległość ciężko cokolwiek powiedzieć. Konieczna jest analiza wyników oraz skóry głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.